Teza de doctorat

CUPRINS

Teza de doctorat trebuie să fie rezultatul activităţii proprii de cercetare ştiinţifică şi să conţină rezultate originale în domeniul cunoaşterii ştiinţifice, fiind elaborată conform cerinţelor IOSUD - POLITEHNICA Bucureşti  - vezi Ghidul de redactare şi Procedura de finalizare a studiilor doctorale  - şi ale Şcolii doctorale de Inginerie Electrică. Documentele de interes necesare constituirii dosarului pentru obţinerea titlului de doctor în Inginerie Electrică pot fi găsite în secţiunea “Documente utile”.

Conform legislaţiei în vigoare, finalizarea studiilor universitare de doctorat prin susținerea publică a tezei de doctorat necesită parcurgerea următoarelor etape:

Elaborarea tezei de doctorat

  • Teza de doctorat se redactează fie în format „standard”, fie în format „articol”. Detalierea fiecărui format se găseşte în Ghidul de redactare , iar modelele de tehnoredactare aferente tezei în format “standard” sunt disponibile în secţiunea “Documente utile”.
  • Atât formatul tezei cât și conținutul acesteia se stabilesc de comun acord cu conducătorul de doctorat și sunt validate de către Comisia de îndrumare și integritate academică.
  • Titlul tezei poate fi modificat la libera alegere a studentului-doctorand şi cu acordul conducătorului de doctorat până în momentul finalizării acesteia în vederea susţinerii publice.
  • Studentul-doctorand este autorul tezei de doctorat şi îşi asumă atât corectitudinea datelor, metodelor, algoritmilor, modelelor şi a informaţiilor, precum şi opiniile şi demonstraţiile prezentate în cadrul acesteia. Este obligatorie menţionarea sursei pentru orice material preluat, exemple de referire în format IEEE putând fi consultate aici.
  • Teza de doctorat (inclusiv anexele) şi rezumatele acesteia sunt documente publice, accesibile inclusiv în format digital. Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală asupra tezei de doctorat se asigură în conformitate cu reglementările în vigoare.
  • Înaintea demarării procedurii de susţinere publică, studentul-doctorand trebuie să verifice standardele minimale legale pentru conferirea diplomei de doctor, iar  conducătorul de doctorat își dă acordul informal cu privire la conținutul tezei de doctorat și la modul de redactare a acesteia pentru a fi suținută public.
  • Exemple de teze de doctorat aflate în consultare publică se găsesc pe platforma națională https://rei.gov.ro/teze-consultare, accesul necesitând crearea unui cont cu datele personale de identificare.

Declanșarea procedurii de susținere publică

Doctorandul trebuie să depună simultan la secretariatul SD-IE următoarele documente:

  • F1-Cererea pentru demararea procedurii de presusținere a tezei de doctorat (1 exemplar semnat, format fizic), avizată de Conducătorul de doctorat.
  • Fişa de îndeplinire a criteriilor minimale pentru obţinerea titlului de doctor (1 exemplar semnat, format fizic + format electronic), avizată de Conducătorul de doctorat.
  • Declaraţia pe propria răspundere cu privire la originalitatea tezei de doctorat (1 exemplar semnat, format fizic).
  • Teza de doctorat (în format electronic, fişier PDF).
  • Rezumatul tezei de doctorat (în română şi engleză, maxim o pagină, în format electronic, fişier PDF).

Verificarea similitudinilor

  • Se face în maxim 30 de zile de către expertul desemnat de către Consiliul SD-IE, folosind contul creat de IOSUD – POLITEHNICA pentru programul Turnitin (www.turnitin.com). Raportul integral generat de program, în format electronic, va fi analizat de către conducătorul de doctorat şi membrii Comisiei de îndrumare şi integritate academică, rezultând documentul F3-Raportul de similitudini al comisiei de îndrumare, semnat de cei mai sus menţionaţi, inclus în dosarul de susţinere publică şi care condiţionează accesul în următoarea etapă. Expertul desemnat depune acest raport semnat (1 exemplar semnat, format fizic) la secretariatul SD-IE.
  • Doctoranzilor li se recomandă accesarea programului Turnitin, cu sprijinul conducătorilor de doctorat, înainte de declanșarea procedurii de susținere publică.

Presusţinerea tezei de doctorat

  • Se realizează în 7 – 30 zile după verificare similitudinilor, fiind iniţiată de către doctorand prin întocmirea documentului F4-Anunțul pentru presusținerea tezei în comisia de îndrumare,  după consultarea prealabilă a conducătorului de doctorat, a membrilor comisiei de îndrumare şi a directorului departamentului în care sa va desfăşura presusţinerea (departamentul la care este afiliat conducătorul de doctorat). Anunţul în format electronic va fi transmis de către doctorand secretariatului SD-IE cu cel puţin 7 zile înainte de presusţinere, pentru a fi tipărit şi afişat la avizierul SD-IE. Secretariatul SD-IE va transmite anunţul către directorul departamentului implicat, în vederea diseminării informaţiei.
  • Şedinţa de presusţinere se desfăşoară conform metodologiei stabilite de conducătorul de doctorat. Presusținerea tezei de doctorat are loc în faţa Comisiei de îndrumare şi integritate academică şi a cercetătorilor interesaţi, la data și ora stabilite, anunțate public cu cel puţin 7 zile înainte la avizierul SD-IE. Se recomandă ca prezentarea doctorandului să dureze 30-40 de minute, fiind urmată de o sesiune de întrebări şi comentarii legate de conţinutul și prezentarea tezei de doctorat.
  • În urma presusţinerii, conducătorul de doctorat va întocmi documentul F7-Proces verbal al ședinței de presusținere a tezei de doctorat şi va comunica doctorandului conţinutul său, în special aspectele ce trebuie să fie explicitate / corectate / completate în teza care se va depune oficial. Procesul verbal (1 exemplar, format fizic), semnat de către conducătorul de doctorat şi de către membrii Comisiei de îndrumare și integritate academică, va fi depus şi înregistrat la secretariatul SD-IE.
  • Împreună cu procesul verbal al şedinţei de presusţinere, conducătorul de doctorat trebuie să depună la secretariatul SD-IE alte două documente semnate corespunzător (câte 1 exemplar, format fizic):  F5-Referatul de acceptare al conducătorului de doctorat şi F6-Avizul Comisiei de îndrumare și integritate academică.

Depunerea oficială a tezei de doctorat

Doctorandul elaborează versiunea finală a tezei de doctorat şi rezumatul extins în limba română şi limba engleză, ţinând cont de observaţiile exprimate în cadrul şedinţei de presusţinere. Depunerea oficială a tezei de doctorat implică depunerea simultană de către doctorand la secretariatul SD-IE a următoarelor documente:

  • F9-Cererea de depunere oficială a tezei (1 exemplar semnat, format fizic), avizată de către conducătorul de doctorat.
  • Teza de doctorat oficială – 1 exemplar tipărit faţă-verso, legat spiralat.
  • Rezumatul extins în limba română şi limba engleză - 1 exemplar tipărit faţă-verso.
  • Un stick de memorie conţinând versiunea electronică (fişiere PDF distincte) a documentelor anterioare: teza de doctorat şi rezumatul extins în limba română şi limba engleză. Stick-ul va fi returnat doctorandului după încheierea etapei de depunere a dosarului de doctorat de către IOSUD POLITEHNICA Bucureşti în vederea avizării de către CNATDCU (vezi etapa 8, mai jos).
  • Curriculum vitae al studentului doctorand (1 exemplar semnat, format fizic); se recomandă formatul standardizat Europass (https://europass.europa.eu/ro/create-europass-cv).
  • F11-Lista publicațiilor rezultate în urma cercetărilor științifice din programul de studii universitare de doctorat publicate sau acceptate spre publicare (1 exemplar semnat, format fizic), avizată de către conducătorul de doctorat.
  • F12-Formularul pentru estimarea datei pentru susținerea publică (1 exemplar semnat, format fizic), data fiind avizată de către conducătorul de doctorat.
  • F14-Formularul de luare la cunoștință a faptului că teza de doctorat va fi publicată în previzualizare în platforma națională de consultare publică conform prevederilor legale în vigoare (1 exemplar semnat, format fizic).

Expertul desemnat de către Consiliul SD-IE primeşte de la secretariat teza de doctorat oficială în format electronic şi realizează raportul integral de verificare a similitudinilor, generat de programul de analiză Turnitin. Acest raport în format electronic va fi analizat alături de conducătorul de doctorat, rezultând documentul F8-Raportul de similitudini final. Expertul desemnat depune acest raport (1 exemplar semnat, format fizic) la secretariatul SD-IE.

Dosarul de doctorat constituit de către secretariatul SD-IE din documentele depuse, menţionate în etapele precedente, este supus avizării de către Consiliul Şcolii Doctorale (CSD) şi trimis apoi la secretariatul IOSUD – POLITEHNICA Bucureşti. Acesta întocmeşte documentul F13-Referat preliminat pentru obţinerea avizului Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD). CSUD se întruneşte conform calendarului aprobat (de regulă lunar).

  • Dacă avizul CSUD este nefavorabil, doctorandul trebuie trebuie să îndeplinească toate cerințele din referatul de analiză și, dacă se consideră necesar, trebuie să reia procedura.
  • Dacă avizul CSUD este favorabil, atunci teza de doctorat şi anexele sale vor deveni disponibile pentru consultare publică timp de 90 de zile calendaristice, înainte de susţinerea publică, pe platforma naţională gestionată de UEFISCDI (https://rei.gov.ro/teze-consultare).

Transparenţă publică

În perioada de 90 de zile calendaristice în care teza este publică pe platforma națională, orice persoană fizică sau juridică poate formula observații cu privire la existența unor abateri de la standardele de etică și deontologie, inclusiv din perspectiva existenței plagiatului. Observațiile pot fi depuse online, la adresa de e-mail csud@upb.ro, sau la Registratura POLITEHNICA Bucureşti. Observațiile se consemnează într-un raport întocmit de Secretariatul CSUD, care va fi discutat în şedinţa CSD pentru generarea unui raport de analiză. CSUD se întruneşte conform calendarului aprobat pentru analizarea acestor rapoarte şi emite decizia în vederea validării inițierii procedurii de susținere publică a tezei de doctorat.

Susţinerea publică a tezei de doctorat

7.1. Cu minim 30 de zile înainte de data susținerii publice, doctorandul trebuie să depună la secretariatul SD-IE următoarele documente:

  • Fișa de autoevaluare a studenților doctoranzi (1 exemplar semnat, format fizic). 
  • F16-Declarația studentului-doctorand privind opțiunea de publicarea a tezei de doctorat (1 exemplar semnat, format fizic).
  • F17-Memoriul științific (1 exemplar semnat, format fizic), avizat de către conducătorul de doctorat.
  • Copie după cartea de identitate (1 exemplar semnat “Conform cu originalul”, format fizic).
  • Copia chitanței privind achitarea taxei pentru susținerea tezei de doctorat (atunci când este cazul).
  • Dovada achitării taxelor de şcolarizare, în cazul doctoranzilor cu taxă.
  • Un stick de memorie conţinând:

a) Folder-ul 1 "Documente susținere teză", ce va cuprinde:

  • Teza de doctorat, inclusiv anexele (în format PDF);
  • Rezumatul extins în limba română şi limba engleză (în format PDF);
  • CV-ul studentului doctorand – nesemnat și fără date cu caracter personal;
  • F17-Memoriul științific al studentului-doctorand, nesemnat;
  • F11-Lista de lucrări, nesemnată;
  • Toate lucrările științifice din lista de lucrări în format PDF (folder);

b) Folder-ul 2 "Autoevaluarea studentului-doctorand", ce va cuprinde "Fișa de autoevaluare a studenților – doctoranzi" completată în format editabil, însoţită de toate dovezile solicitate în Fișă.

Conducătorul de doctorat trebuie să depună la secretariatul SD-IE, cu minim 30 de zile înainte de data susținerii publice, documentul F15-Propunerea componenței comisiei de susținere publică a tezei de doctorat (1 exemplar semnat, format fizic).

Comisia trebuie să fie formată din 5 membri sau în conformitate cu acordul de cotutelă (pentru tezele în cotutelă):

  • Preşedintele - în persoana Directorului SD-IE sau a unui membru din CSD SD-IE.
  • Conducătorul de doctorat
  • 3 membri, dintre care cel puţin 2 membri din afara IOSUD - POLITEHNICA Bucureşti, specialişti recunoscuţi în domeniul de cercetare al tezei de doctorat.

Membrii comisiei de doctorat trebuie să deţină titlul de doctor şi cel puţin funcţia didactică de conferenţiar universitar sau de cercetător ştiinţific gradul II (sau echivalente în cazul celor din străinătate), ori au calitatea de conducător de doctorat, în ţară sau în străinătate. Fiecare persoană din comisie trebuie să nu se afle în conflict de interese cu studentul-doctorand, aşa cum sunt cazurile specificate în Procedura de finalizare a studiilor doctorale (link fişier).

În vederea avizării Comisiei de susţinere publică, conducătorul de doctorat trebuie să asigure transmiterea, în format electronic, către secretariatul SD-IE a CV-urilor membrilor comisiei de susținere a tezei, nesemnate și fără date cu caracter personal.

Secretariatul SD-IE va completa informaţiile furnizate pe stick-ul de memorie cu fişiere PDF conţinând:

  • CV-urile membrilor comisiei de susținere a tezei, nesemnate și fără date cu caracter personal;
  • Raportul de similitudini integral 1 – generat de programul Turnitin înainte de presusținere.
  • Raportul de similitudini integral 2 – generat de programul Turnitin după presusținere.
  • Autoevaluarea studentului-doctorand cu toate semnăturile.

În urma aprobării CSUD, secretariatul IOSUD – POLITEHNICA Bucureşti va emite Decizia de numire a comisiei de doctorat, ce va fi transmisă celor implicaţi.

7.2. După primirea Deciziei de numire a comisiei de doctorat, studentul-doctorand împreună cu conducătorul de doctorat iniţiază şi finalizează consultările cu membrii Comisiei de susţinere publică pentru stabilirea datei de susţinere. Data propusă pentru susţinere nu poate fi mai devreme de data estimată anterior pentru susţinerea publică şi se ţine cont de faptul că cererea completată (vezi 7.3.) se înregistrează la Secretariatul IOSUD cu minimum 25 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susţinere.

7.3. Cu minim 25 de zile înainte de data susținerii publice, doctorandul trebuie să depună la secretariatul SD-IE documentul F22-Cererea pentru fixarea datei de susținere publică a tezei de doctorat (1 exemplar semnat, format fizic), avizată de către conducătorul de doctorat.

7.4. Cu minim 20 de zile înainte de data susținerii publice, doctorandul trebuie să depună la secretariatul IOSUD – POLITEHNICA Bucureşti 2 exemplare legate ale tezei de doctorat, generându-se documentele F23-Anunțul privind susținerea publică a tezei de doctorat şi F24-Adeverință depunere la bibliotecă a tezei de doctorat. Anunțul privind susținerea publică a tezei de doctorat se întocmeşte şi afişează de către Secretariatul IOSUD. Susţinerea publică se afișează şi la avizierul Școlii Doctorale, obligatoriu cu cel puțin 20 zile înainte de data de susținere.

7.5. Cu minim 15 de zile înainte de data susținerii publice, conducătorul de doctorat trebuie să transmită secretariatului SD-IE Rapoartele de evaluare a membrilor comisiei de susținere publică.

7.6. Şedinţa de susţinere publică se desfăşoară în faţa Comisiei de susţinere publică, a cercetătorilor interesaţi şi a invitaţilor, la data și ora stabilite, anunțate public cu cel puţin 20 de zile înainte la avizierul SD-IE. Şedinţa se desfăşoară astfel:

  • prezentarea studentului-doctorand de către preşedintele comisiei şi a componenței comisiei de susţinere publică a tezei de doctorat;
  • prezentarea conţinutului tezei de doctorat de către studentul-doctorand;
  • prezentarea rapoartelor de evaluare întocmite de către conducătorul de doctorat şi referenţii oficiali;
  • prezentarea de către preşedintele comisiei de doctorat a opiniilor transmise în scris preşedintelui comisiei de doctorat, înainte de susţinerea publică, de specialişti care au consultat teza sau rezumatul tezei;
  • dezbaterea obligatorie a tezei de doctorat, în cadrul căreia membrii comisiei de doctorat şi publicul adresează întrebări studentului-doctorand, în conformitate cu reglementările legale;
  • procedura de deliberare şi anunţarea publică de către preşedintele de comisie a deciziei luate;
  • alocuţiunea doctorandului cu ocazia finalizării tezei de doctorat.

7.7. După susţinerea publică, președintele comisiei de susținere depune la secretariatul SD-IE Procesul verbal al ședintei publice de susținere a tezei de doctorat, însoţit de anexe, completat şi semnat de toţi membrii comisiei de susţinere publică. Un referent oficial, care nu poate participa la susţinerea publică a tezei de doctorat, trebuie să trimită secretariatului IOSUD-POLITEHNICA Bucureşti, înainte de şedinţa de susţinere publică a tezei, o declaraţie scrisă, în care comunică motivul neparticipării la susţinerea publică a tezei de doctorat şi calificativul pe care îl acordă tezei de doctorat.

Avizare CNATDCU

  • Secretariatul IOSUD – POLITEHNICA Bucureşti arhivează şi încarcă în maxim 30 zile pe platforma CNATDCU dosarul de doctorat conţinând toate documentele prezentate în etapele anterioare de finalizare a tezei de doctorat.
  • CNATDCU evaluează în maxim 90 de zile dosarul de doctorat şi emite avizul conform cu privire la respectarea procedurii administrative desfășurate la nivelul IOSUD-POLITEHNICA Bucureşti și respectarea criteriilor minimale pentru acordarea diplomei de doctor. În cazul în care CNATDCU decide că procedura administrativă nu a respectat prevederile regulamentelor IOSUD și ale legislației naționale în vigoare, dosarul de doctorat va fi transmis înapoi către IOSUD pentru a fi reanalizat și completat. Acesta poate fi retransmis CNATDCU pentru o nouă analiză, doar după reluarea procedurii de susținere publică.
  • IOSUD – POLITEHNICA Bucureşti emite decizia de acordare a diplomei de doctor, semnată de rector, întocmește și eliberează diploma de doctor în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea avizului conform.

Adresa: Splaiul Independentei nr. 313, Facultatea de Inginerie Electrică, sala EB 025, Cod Poștal 060042, Bucureşti, ROMÂNIA

Telefon: +4021 402 9182

Email: sdie@upb.ro 

COPYRIGHT 2025 - ȘCOALA DOCTORALĂ DE INGINERIE ELECTRICĂ