Doctoranzii SD-IE urmează programul de studii universitare de doctorat ştiinţific, cu frecvenţă, compus din două etape: programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate (PPA) şi programul individual de cercetare ştiinţifică (PCS). Numărul de credite de studii transferabile aferente ciclului de studii universitare de doctorat este de 240 pcs (puncte de credit de studiu). PCS și PCA se realizează pe baza unui plan individual de cercetare ştiinţifică elaborat de doctorand sub îndrumarea conducătorului de doctorat şi aprobat de Consiliul SD-IE
Durata normală a doctoratului este de 4 ani. În situaţii speciale, durata poate fi prelungită cu 1 - 2 ani sau redusă cu un an, în condiţiile prevăzute de Regulamentul IOSUD POLITEHNICA Bucureşti. Studiile se pot întrerupe din motive medicale (boli grave), în cazul relocării locului de muncă sau pentru concediu de creștere a copilului (până la 2 ani) Durata studiilor doctorale se prelungeşte cu perioadele cumulate ale întreruperilor aprobate.
Fiecare disciplină din PPA se încheie cu un calificativ “Admis” / “Respins”. Dacă o singură disciplină este încheiată cu “Respins”, atunci rezultatul global pentru PPA este “Nepromovat”, doctorandul putând reface disciplinele în cauză până la încheierea stagiului doctoral.
Creditele obţinute într-un program de masterat de cercetare, parcurgerea unor stagii anterioare de doctorat sau a unor stagii de cercetare ştiinţifică, desfăşurate în ţară sau în străinătate, în universităţi ori în unităţi de cercetare-dezvoltare de prestigiu, pot fi recunoscute ca echivalente la propunerea conducătorului de doctorat şi cu aprobarea Consiliului SD-IE.
a) primul raport (R1) în decursul anului întâi, la 6 luni după finalizarea PPA, care trebuie să conţină: titlul tezei de doctorat, liniile mari ale viitoarei teze, stadiul cunoaşterii în domeniu, obiectivele studiului, metodologia de cercetare vizată, graficul activităţilor prevăzute etc.
b) alte 5 rapoarte prezentate astfel: R2 – decembrie an II, R3 – iunie an II, R4 – decembrie an III, R5 – iunie an III, R6 – decembrie an IV.
c) raportul final R7ce conţine teza de doctorat, propusă spre analiză Comisiei de îndrumare şi integritate academică, în vederea Presusţinerii tezei de doctorat. Finalizarea cu succes a presusţinerii tezei de doctorat în faţa Comisiei de îndrumare permite parcurgerea următoarelor etape din Procedura de finalizare a tezei de doctorat, inclusiv susţinerea publică.
Dacă rapoartele de cercetare R1 / R2 / R3 nu se susţin la termen, doctoranzii trebuie să trimită secretariatului o cerere de amânare (pentru maxim 6 luni), avizată de conducătorul de doctorat. Rapoartele R4 / R5 / R6 trebuie susţinute la termen. În ambele cazuri, nerespectarea termenelor duce la exmatriculare, conform Regulamentului IOSUD POLITEHNICA. Prezentările rapoartelor pot fi publice şi se evaluează printr-un calificativ („Foarte bine”, „Bine”, „Satisfăcător” sau „Nesatisfăcător”) ce este consemnat în procesul verbal aferent filei de catalog. În cazul respingerii unui raport (care a obţinut calificativul „Nesatisfăcător”), doctorandul îl poate reface şi susţine în termen de 30 de zile de la data respingerii. Respingerea pentru a doua oară atrage exmatricularea.
Adresa: Splaiul Independentei nr. 313, Facultatea de Inginerie Electrică, sala EB 025, Cod Poștal 060042, Bucureşti, ROMÂNIA
Telefon: +4021 402 9182
Email: sdie@upb.ro